Menu Sluiten

Milieudefensie online

Milieudefensie ga online

Demonstreren we nog wel genoeg? Kom op met z’n allen naar het binnenhof! De tijden veranderen. Het Malieveld stroomt alleen nog vol voor popartiesten. We demonstreren wel, maar anders. Online. Kijk naar Jan Roos met GeenPeil. Met zijn ideeën heb ik niets, maar hij krijgt wel 400.000 mensen in beweging. 400.000 handtekeningen voor iets met Oekraïne. Vraag het een willekeurige voorbijganger en die heeft geen idee waar het over gaat. Dikke kans dat ie wel heeft getekend.

Milieudefensie haalt 70.000 handtekeningen op voor gezonde lucht. Dat is vergeleken met Jan Roos natuurlijk ongelofelijk weinig. Vraag aan diezelfde voorbijganger of schone lucht belangrijk voor haar of hem is. Iedereen, maar dan ook iedereen in Nederland wil schone lucht. Waarom dan geen 8 miljoen handtekeningen? Of meer.

Er is zoveel om voor te strijden. Nu meer dan ooit. De bevolking groeit maar door en we worden rijker en rijker. Meer huizen, meer kantoren, meer auto’s, meer wegen, meer treinen, meer keurig aangelegde recreatiegebieden, meer, meer, meer. We bouwen ultramoderne kolencentrales, die we nooit gaan gebruiken. We halen het laatste restje gas uit de grond of toch niet? We bepalen de hoogte van ons grondwater: lager, nog lager. Ons grondwater wordt zout. Maakt het uit: we bouwen flatgebouwkassen en kweken op lucht. We isoleren onze huizen zo goed dat we binnen niet merken of het zomer, winter of herfst is. We komen onze stoel niet meer uit uit want we hebben Playstation, Xbox, Fox sports, Ziggo, Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat! etc.

En Milieudefensie? Vroeger een groepje rebellen. Klommen in schoorstenen, ketenden zich vast aan spoorlijnen. Nu ontvangen ze een bijdrage van de Postcodeloterij. Net als Natuurmonumenten. Gezellig. Maar Natuurmonumenten is een wassen neus. Zodra de overheid een snelweg plant door een gebied van Natuurmonumenten, dan komt ie er. Wie betaalt bepaalt. Ben je financieel afhankelijk dan ben je ook ideologisch afhankelijk. Deze weg moeten we niet inslaan. Tuurlijk, gezellig op zaterdagavond ontspanningstv kijken en Milieudefensie komt ook in beeld. ‘Massa is kassa.’ Een commercieel cliché, en clichés zijn vaak waar. Zonder grote aantallen krijg je niets voor elkaar. Ook Milieudefensie niet. Maar toch.

Wat ook kan. Social Media. Moderne marketeers smullen ervan, met hippe termen als engagement platforms en community strategy. Ik gebruik liever mijn gezond verstand. Komt op hetzelfde neer. Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat! Milieudefensie kan zich veel meer online profileren. Weet je het nog: Project X. Het op Facebook aangekondigde verjaardagsfeest in Haren wat volledig uit de hand liep. In twee weken tijd ongeveer 250.000 genodigden. Dat was pas een succesvolle guerilla-actie. Het hele land stond op z’n kop.

Milieudefensie daarentegen heeft 21.000 likes op Facebook. Dat is niet veel. Helemaal niet als je het afzet tegen 80.000 leden. Er is werk aan de winkel. Ik doe graag mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *