Menu Sluiten

Oude Mercedes

19 maart 2010

Ik heb een oude Mercedes. Een uit 1982. Vind ik leuk. Dat heet nu een oldtimer. In 1983 deed ik eindexamen. Toen reden we allemaal in oldtimers, alleen vonden we ze heel modern. Super modern zelfs, ‘top of the bill’. We leefden in de moderne tijd. Zeker Mercedes, dat was een wonder der techniek. Als je er nu inzit wordt je bijna ontroerd van de eenvoud. Het Spartaanse dashboard. Er is nog heel veel plek voor knopjes. De stoelen veren alle kanten op. En slechts 4 versnellingen. Dus elke keer als ik 120 rijdt wil ik schakelen. Een raar gevoel als je even de ‘5’ niet kan vinden en je je dan realiseert ‘oh ja, ik rijd in een ouwe bak, ik heb naar 4 versnellingen’ De radio moet ook altijd flink hard bij 120 kilometer per uur. Hij komt bijna niet boven het geluid van de motor uit.

Toch voel ik mij heerlijk in mijn Mercedes. Vroeger leek het een onbetaalbare barrière en nu heb ik er gewoon één in mijn bezit. Ik moet inwendig een beetje lachen als ik al die sukkels om me heen zie met die windtunnel gevormde clichéautootjes. Volgepropt met onnodige gadgets. Bijvoorbeeld de thermometer….voor buiten. Wie interesseert dat nou. Ik zit lekker binnen in mijn oude wagentje. Of met zo’n zielig tomtommetje op de vooruit geplakt. Dat is helemaal erg, want die mensen hebben geen geld voor een auto waar het reeds ingebouwd is. En zo nodig dat ze ‘m hebben. Als ze weer naar de verjaardag van tante Mien rijden. Die mensen komen nooit ergens, behalve daar waar ze al eerder geweest zijn. Als ik ergens heen moet zoek ik dat van tevoren op op anwb.nl en print het dan uit of ik zoek het op in mijn 100.000 stratenboek, editie 1998. Nadeel is wel dat mijn ogen van voor 1982 zijn. Ik kan het ’s avonds bij het lampje van de binnenverlichting niet meer lezen. Laatst moest ik naar Zoetermeer, geen idee hoe ik moest rijden. Gelukkig staat aan het begin van elk dorp of stad (hoe lang nog) een plattegrond, verlicht. Maar niet goed genoeg verlicht voor mij. Moet ik dan een leesbril meenemen voor het autorijden?

Anyway, ik ben nog steeds blij met mijn ouwe beestje. Milieuvriendelijk ook, zo’n auto want zolang ie blijft rijden hoeft er geen nieuwe gebouwd te worden. Helaas ben ik de enige die er zo over denkt, denk ik. Want als het aan Amsterdam ligt komen we daar niet meer in. En straks helemaal nergens meer in Nederland. De uitstoot van deze oude wagens is te belastend voor het milieu. Tsja wat doe je dan? Dan verbreedt je de snelwegen. Je stimuleert de sloop van oude auto’s, zodat de buitenlandse fabrieken er nog meer kunnen produceren. Hoe milieuvriendelijk is dat? Vervolgens laten we al die goed voor het milieu, gestroomlijnde eenheidsworsten over onze verbrede wegen rijden. Zuinig hoor, die nieuwe auto’s. Bij ons gaan ze de snelweg ook verbreden. Zitten we de komende 2 jaar in energiezuinige herrie. Joepie.

Tino Boersen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *